W Polsce orzechy macadamia nie należą do najpopularniejszych orzechów, ale coraz więcej osób przekonuje się, że zdecydowanie są warte docenienia. Dlaczego ten wciąż jeszcze dla wielu dość egzotyczny składnik powinien stać się stałym elementem diety każdego z nas? Jak się okazuje, poza pysznym smakiem orzechy te mogą na wielu płaszczyznach przysłużyć się naszemu zdrowiu, a także urodzie.
Macadamia to przysmak o łagodnym smaku dla każdego
Przy pierwszym kontakcie z orzechami macadamia na pierwszy plan wysuwa się ich smak – delikatny, kremowy i z wyraźną maślaną nutą. Ich chrupanie solo to oczywiście doskonały wybór, jednak warto wypróbować je również jako składnik owsianek, sałatek owocowych czy też zdrowych, domowych koktajli. Słodki smak orzechów macadamia zachęca do samodzielnego wykonania z nich masła, które można dodawać do naleśników, gofrów, a nawet ciast.
Niemało kalorii, ale całe mnóstwo zdrowych tłuszczy
Szacuje się, że jeden orzech macadamia zawiera ok. 22 kcal. To niemało, jednak kluczowe znaczenie ma w tym wypadku fakt, iż nie są to kalorie puste, ale wprost pełne wartości odżywczych. Przede wszystkim orzechy macadamia to jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczy, w tym głównie wartościowych kwasów omega-6. Są one znane ze swojego działania przeciwzapalnego, wspierania prawidłowej pracy mózgu oraz pozytywnego oddziaływania na poziom cholesterolu we krwi. Ich kolejnym atutem jest spora zawartość błonnika pokarmowego. Traktując orzechy macadamia jako zdrową przekąskę spożywaną regularnie, ale w niedużej, rozsądnej ilości, z pewnością przyczynimy się do poprawy naszego stanu zdrowia pomimo ich wysokiej kaloryczności.
Bogactwo minerałów w niewielkim orzeszku
Orzechy macadamia są cennym składnikiem diety ze względu na wysoką zawartość żelaza, którego niedobory mogą powodować niedokrwistość. Zawarte w nich w dużej ilości fosfor i w nieco mniejszej wapń pomogą dłużej zachować mocne kości, zaś magnez wesprze prawidłowe działanie układu krwionośnego. Ponadto w orzechach tym znajdziemy także cynk, który pozytywnie wpływa na odporność oraz selen – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy.
Witaminy z orzechów macadamia – nie tylko dla zdrowia, ale i dla urody
Spożywając systematycznie orzechy macadamia z pewnością uzupełnimy w organizmie poziom wielu witamin z grupy B, które poprawiają między innymi pamięć i koncentrację. Oprócz tego w tych niewielkich orzeszkach znajduje się sporo witamina A oraz E. Obie te witaminy są znane ze swojego działania zwalczającego wolne rodniki, zaś witamina E jest szczególnie ceniona przez panie, ponieważ ma ona pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Co ważne, obie te witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego ich przyswajalność w orzechach macadamia jest naprawdę wysoka.