Kto by pomyślał, że przepysznego wegańskie spaghetti jest tak proste! Uwielbiam próbować nowych smaków, komponować dość ciekawe i innowacyjne połączenia składników, ale czasem po prostu nachodzi mnie ochota na klasyczne potrawy. Większość z nich bardzo łatwo można zweganizować i cieszyć się znanym nam od dawna smakom. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z wami bardzo prostym przepisem na wegańskie spaghetti z mielonym tofu. Jest ono niezwykle łatwe w wykonaniu, a smakiem dorównuje swojej mięsnej wersji!

Wegańskie spaghetti z mielonym tofu
Składniki:
– 1 kartonik przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów,
– 1 cebula,
– 3 ząbki czosnku,
– pół papryki czerwonej,
– kilka pomidorków koktajlowych,
– pół puszki kukurydzy,
– kilka pieczarek,
– opakowanie mielonego tofu Polsoja lub opakowanie tofu naturalnego*,
– olej kokosowy do smażenia,
– makaron spaghetti,
– ulubione przyprawy (ja dodałam: bazylię, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę wędzoną, czosnek, sól, pieprz), można dodać również świeżą bazylię.
 
* Do wykonania odpowiednika mięsa możemy użyć również naturalnego tofu lub granulatu sojowego. Tofu wystarczy pokruszyć na bardzo drobne kawałki, zamarynować i podsmażyć. Granulat ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim i również podsmażyć.
Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis

Sposób przygotowania:
1. Naszykuj  warzywa – cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki, pomidorki koktajlowe (kilka zostaw do dekoracji) – możesz je pokroić w kosteczkę lub cienkie paseczki.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego nierafinowanego (można też poddusić warzywa na wodzie).
3. Wrzuć czosnek, cebulę – podsmaż chwilę, następnie dodaj paprykę, pomidorki, kukurydzę i pieczarki i smaż aż delikatnie zmiękną.
4. Pora na mięsny odpowiednik – u mnie to mielone tofu Polsoja. Dorzucamy je do warzyw i mieszamy, podsmażając przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Następnie zalewamy składniki pomidorami z puszki, dodajemy wybrane przyprawy i pozwalamy, aby sos dusił się przez kilka minut aż zgęstnieje.
6. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti, wierzch możemy udekorować, np. pomidorkami koktajlowymi lub bazylią.

Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis

Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis

Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis


Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis
Wegańskie spaghetti z mielonym tofu, przepis8b

Dajcie znać, co sądzicie o takim spaghetti! Dla mnie jest ono idealnym odpowiednikiem klasycznej wersji z mięsem.