Kilka dni temu poszukiwałam przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe, które nie będzie wymagało dużego nakładu czasowego, a do tego będzie przepyszne. Jak zwykle, nie zawiódł mnie blog Marty Dymek – Jadłonomia, który jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych kulinarnych i jednocześnie wegańskich blogów. Bardzo lubię Jadłonomię, ponieważ można odnaleźć na niej tak naprawdę wszystko czego tylko potrzebujemy. Bardzo różnorodne przepisy, również wegańskie podstawy, ułatwiające początki na diecie roślinnej.

Miałam ogromną ochotę na coś mocno czekoladowego i już po niecałej godzinie mogłam zajadać się przepysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko, a składniki każdy ma w swojej kuchni.



Ciasto wyszło niesamowicie mocno czekoladowe, a to dzięki dodatkowi rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Jest bardzo puszyste i ma bardzo interesujący, lekko bananowy posmak. Polewę nieco zmodyfikowałam, ponieważ nie przepadam za kawowymi smakami i do jej stworzenia wykorzystałam czekoladę, nalewkę wiśniową oraz odrobinkę mleka ryżowego. Polewa jest świetnym dopełnieniem smakowym ciasta.



Jeśli chcecie poznać przepis na to przepyszne ciasto to odsyłam Was na bloga Marty.