Wegański tort może się wydawać niezwykle trudnym wyzwaniem kulinarnym, ale wbrew pozorom, jest on dość łatwy do przyrządzenia oraz nie wymaga nakładu wyszukanych składników, większość z nich posiadacie w domu. Zapraszam do poznania przepisu na przepyszny wegański tort Oreo!

Wegański tort Oreo, przepis

Wegański tort Oreo, przepis
 
Przepis na biszkopt pochodzi z bloga Matki weganki.
 
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– szklanka cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– torebka cukru waniliowego,
– szczypta soli,
– pół szklanki oleju,
– szklanka mleka sojowego,
– łyżeczka sody,
– łyżeczka soku z cytryny.
 
Przygotowanie:
1. Mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
2. Dodajemy olej.
3. W osobnym naczyniu, w mleku roślinnym rozpuszczamy sodę oraz sok z cytryny.
4. Dodajemy do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wysmarowanej olejem (można posypać ją dodatkowo bułką tartą).
6. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
 Wegański tort Oreo, przepis

Wegański tort Oreo, przepis
 
Krem
Do kremu możemy użyć śmietanki sojowej do ubijania, która smakuje przepysznie (nie trzeba jej nawet słodzić) i po ubiciu ma świetną konsystencję, np. śmietanka Valsoia. Ja zdecydowałam się na tą wersję. Możemy też przygotować krem z mleka kokosowego w puszce.
 
Składniki:
– 2 puszki mleka kokosowego,
– pół szklanki cukru,
– 2 śmietan-fixy,
– laska wanilii.
 
Przygotowanie:
1. Mleka kokosowe chłodzimy w lodówce przez minimum dobę, najlepiej dłużej. Do ubijanie świetnie nadają się mleka Kier, ja niestety nie mogłam ich u siebie dostać.
2. Po schłodzeniu mleka otwieramy i przekładamy stałą część do miski.
3. Dodajemy cukier, śmietan-fixy oraz wnętrze laski wanilii.
4. Ubijamy i wstawiamy do lodówki.
 
Wegański tort Oreo, przepis

Wegański tort Oreo, przepis
 
Przygotowanie tortu Oreo:
1. Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich nasączamy sokiem lub alkoholem (ja użyłam rumu).
2. Pierwszą warstwę pokrywamy kremem, a następnie pokruszonymi na małe kawałki ciasteczkami Oreo.
3. Następnie kładziemy drugi płat biszkoptu i całość smarujemy gładko kremem. Na wierzch ucieramy gorzką czekoladę oraz układamy połówki Oreo na środku.
4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
 
Wegański tort Oreo, przepis
 
Oczywiście możecie przygotować swoją wersję tortu, np. z owocami czy orzechami i różowym kremem zabarwionym sokiem z buraka. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej! A Wy jakie torty lubicie najbardziej?