Nadeszła pora na kolejny foodbook, w którym znajdziecie przepis na pyszne ciasto marchewkowe, a także odkryjecie ciekawy pomysł na pieczone ziemniaczki! Czy ktoś mówił, że wegańskie jedzenie ma być nudne? Moje posiłki zdecydowanie takie nie są! 

Dzień rozpoczęłam od kubka ciepłej wody z sokiem z cytryny i imbirem. Świetnie oczyszcza organizm, piję ją codziennie.
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Następnie nadeszła pora na przepyszną owsiankę na mleku migdałowo-ryżowym. Im więcej dodatków, tym lepiej!
 Foodbook, mój dzienny jadłospis

Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Ostatnio pokochałam świeżo wyciskane soki. Dokładny przepis na poniższy sok znajdziecie tutaj. Samo zdrowie!
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
W ostatnim czasie bardzo polubiłam pasty kanapkowe z firmy Lunter, które od niedawna dostępne są w Tesco. Moim hitem jest wersja meksykańska – świetnie smakuje w połączeniu z papryką!
 Foodbook, mój dzienny jadłospis

Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Nie mogło zabraknąć rozgrzewającej zimowej herbatki.
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Od dawna miałam ochotę na prostą, klasyczną sałatkę z tofu. Ta smakowała po prostu cudownie. Dodałam do niej: jarmuż, sałatę lodową, paprykę, pomidora, kukurydzę, tofu oraz podprażone pestki dyni. Całość polałam słodkim sosem musztardowym. Muszę przygotowywać sobie takie sałatki zdecydowanie częściej!
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis

Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Z pozostałości po robieniu soku upiekłam ciasto marchewkowe.
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis
 
Składniki:
– 2 szklanki pulpy marchewkowej,
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 szklanka mąki ryżowej lub gryczanej,
– 1 banan rozgnieciony na papkę,
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia wymieszane z ciepłą wodą,
– kilka świeżych daktyli / syrop daktylowy / syrop z agawy,
– 1 szklanka mleka roślinnego,
– 1 łyżka oleju,
– dowolne dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, orzechy).
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut, później zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i włączamy termoobieg na 15 minut, aby góra się przypiekła. Ciasto po upieczeniu musi postać kilka godzin, aby stężeć.
 
Na postawie przepisu Kasi Dąbek.

Foodbook, mój dzienny jadłospis 
Na kolację przygotowałam po raz pierwszy ziemniaczki hasselback z tego przepisu. Wyszły przepyszne i zdecydowanie będę robić je częściej!
 
Foodbook, mój dzienny jadłospis

Foodbook, mój dzienny jadłospis

Foodbook pojawił się na również na moim kanale, serdecznie zapraszam!


A co Wy polubiliście jeść w ostatnim czasie? Ja z pewnością będę wracać do ziemniaczków hasselback i sałatki z tofu!