Wegański chlebek bananowy jest przepyszną opcją na śniadanie, przekąskę czy deser. Polubiłam banana bread, od kiedy spróbowałam go po raz pierwszy kilka miesięcy temu. Od tamtej pory wypróbowałam kilka jego wersji, ale ta którą prezentuję poniżej jest zdecydowanie moją ulubioną. Chlebek wychodzi słodki (a jest bez dodatku cukru!), mocno bananowy z nutką cynamonu, a do tego z kilkoma niespodziankami w środku. Pyszny do jedzenia samodzielnie lub z masłem migdałowym, orzechowym czy dżemem. Czego chcieć więcej?
 

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej,
– pół szklanki mąki żytniej,
– pół szklanki mąki ryżowej*,
– garść dowolnych orzechów (ja użyłam orzechów pekan),
– 1 szklanka mleka roślinnego,
– 3 dojrzałe banany,
– 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego),
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki cynamonu,
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
– 1 łyżeczka kakao,
– dowolne dodatki (np. orzechy, żurawina, jagody goji, daktyle, czekolada).
 
* można użyć dowolnych dość lekkich mąk lub tylko jednej (np. samej mąki ryżowej, aby uzyskać bezglutenową wersję chlebka), ale ważne żeby było ich razem 2 szklanki.
 


Sposób przyrządzenia:
1. Do miski wsypujemy sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao). Mieszamy.
2. Zawijamy orzechy w ściereczkę i rozgniatamy (ja użyłam do tego wałka do ciasta). Jeżeli chcecie możecie użyć gotowych mielonych orzechów. Zgniecione orzechy powinny być różnej wielkości – część w postaci „proszku”, reszta w różnorodnych kawałkach. Takie orzeszki dodajemy do suchych składników.
3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
4. Do suchych składników dodajemy teraz mokre – mleko roślinne, olej i bananową papkę. Miksujemy.
5. Czas na wybrane przez nas dodatki. Ja zdecydowałam się na kilka kostek czekolady połamanych na drobne kawałeczki, jagody goji i suszoną żurawinę. Dodajemy je do ciasta i mieszamy.
6. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można położyć plasterki bananów, płatki migdałów czy posypać nasionkami chia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Pod koniec warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe – powinna być sucha.
7. I gotowe! Można się zajadać pysznym bananowym chlebkiem.





Znacie wegański chlebek bananowy? Jeśli nie – koniecznie wypróbujcie powyższy przepis, a z pewnością się z nim polubicie!