Przygotowałam dla Was przepis na przepyszną wegańską sałatkę z czerwonego ryżu z karmelizowaną cebulką, oliwkami, awokado i prażonymi nerkowcami. Całość podana na kilku rodzajach sałat i z delikatnym sosem winegret. Podobną sałatkę jadłam w krakowskiej restauracji Pod Norenami i zakochałam się w tym połączeniu smaków. Po kilkukrotnych próbach udało mi się stworzyć jej domową wersję.


Sałatka to idealne połączenie smaków – mocne i słone oliwki cudownie komponują się ze słodką cebulką. Sos winegret świetnie współgra z prażonymi nerkowcami. A czerwony ryż i sałaty nadają jej niezwykły aromat.

Składniki:
– czerwony ryż (około 70 gramów),
– dowolne sałaty (ja użyłam: jarmuż, rukolę i sałatę masłową),
– 1 małą cebulę,
– kilkanaście oliwek,
– garść orzechów nerkowca,
– pół awokado,
– pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy).




awokado

Do sałatki potrzebny będzie również sos winegret – ja zdecydowałam się na jego domową wersję.

sos winegret

Składniki na sos winegret:
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 1 łyżka musztardy,
– pieprz,
– odrobina cukru (ja użyłam kokosowego).

sos winegret

Sposób przyrządzenia:
1. Gotujemy czerwony ryż. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Następnie dusimy cebulkę na patelni zalewając ją wodą i dodając pieprz oraz cukier. Karmelizujemy dopóki woda się nie wygotuje.
2. Kroimy awokado na pół. Następnie nacinamy je równolegle, tworząc podobnej grubości plasterki. Uważamy, aby nie przeciąć skórki.
3. Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy w misce, starając się pozostawić pusty spód, a rozkładać liście bardziej po bokach.
4. Ugotowany ryż kładziemy na środku talerza i dodajemy karmelizowaną cebulkę, oliwki i polewamy całość sosem winegret (pozostawiając około 1/3 sosu). Delikatnie mieszamy, starając się aby sałata pozostała na brzegach.
5. Następnie posypujemy sałatkę prażonymi nerkowcami, wydrążamy pokrojone awokado łyżką i kładziemy na wierzchu.
6. Polewamy sałatkę pozostałym sosem winegret. I gotowe!





Smacznego!