Gluten i ja mamy swoje przejścia. Są momenty, że bardzo się lubimy, ale czasem po prostu potrzebujemy trochę oddechu od siebie. W takich chwilach idealnie sprawdza się pizza bezglutenowa, czyli po prostu pizza z batata!

W swoim sposobie żywienia nie odmawiam sobie niczego i ze smakiem zajadam także pizzę na grubym pszennym spodzie, ale gdy przygotowuję pizzę sama w domu, najczęściej decyduję się właśnie na spód w wersji bez glutenu. Szczerze? Wcale nie smakuje gorzej! Wiadomo, smak jest nieco inny, ale batat nie jest mocno wyczuwalny, a do tego takie ciasto nie sprawi, że będziemy się czuć ociężali, jak to często jest po klasycznej pizzy. Mam nadzieję, że Was przekonałam i pizza bezglutenowa zagości u Was na stałe!

Składniki na pizzę bezglutenową

– 1 średni batat (około 200 g),
–  40 g mąki gryczanej,
–  odrobina oleju kokosowego,
– dowolne dodatki na wierzch pizzy.

Przygotowanie

  1. Batata upiecz w piekarniku. Nakłuj go widelcem i piecz w skórce przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem. Jeśli masz możliwość to zrób to kilka godzin przed robieniem samej pizzy, aby mieć możliwość schłodzenia go w lodówce. Ciasto będzie się wtedy lepiej wyrabiało.
  2. Batata po ostudzeniu przekrój i obierz ze skórki. Rozgnieć w misce rękami lub ubijaczką do ziemniaków.
  3. Dodaj mąkę i odrobinkę oleju kokosowego (olej można pominąć).
  4. Wymieszaj wszystkie składniki razem i wyrób na gładką masę rękami. W razie potrzeby dosyp troszkę mąki (wszystko zależy od konsystencji batata).
  5. Ugnieć ciasto w kulkę i rozgnieć ją na papierze do pieczenia posmarowanym olejem kokosowym lub innym tłuszczem, tworząc okrągły kształt. Nakłuj pizzę widelcem i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem.
  6. Gdy pizza jest upieczona nałóż na nią wybrane składniki i piecz kolejne 10 minut.
  7. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

Czy pizza bezglutenowa zagościła już i u Was? Jeśli tak – koniecznie napiszcie w jakiej wersji! Mąki, kalafior czy może właśnie batat?