Nadeszła pora na kolejny foodbook, w którym znowu znajdziecie wegańskie pyszności. Staram się, aby jadłospisy, które Wam pokazuję były urozmaicone i prezentowały również, jak ciekawa i różnorodna może być kuchnia roślinna!


Dzień rozpoczęłam nieco inaczej niż zazwyczaj, gdyż od śniadania na słono – przepysznej tofucznicy. Dokładny przepis na tofucznicę pojawił się niedawno na blogu. Ta roślinna alternatywa dla jajecznicy jest zdecydowanie warta wypróbowania! Najlepiej smakuje klasycznie – z dodatkiem świeżego pieczywa i ketchupem.

Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Popołudniowa słodka przekąska – chlebek bananowy w czekoladowym wydaniu oraz kakao na mleku ryżowym. Idealne połączenie! Chlebek jest zdrowszą wersją ciasta czy słodyczy.
 Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański
 
Na obiad przygotowałam przepyszny i rozgrzewający z przepisu Jadłonomii. Uwielbiam go! Bardzo aromatyczny, a do tego smakuje jak prawdziwy rosół.
 
Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański
 
Wieczorową porą naszło mnie na sałatkę – pomidorki koktajlowe, kukurydza, awokado, cebulka czerwona, rukola i sałata lodowa z musztardowym dressingiem.
 Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański
 
Na kolację zjadłam burgery własnego pomysłu (tofu, kasza jaglana, płatki owsiane, soczewica zielona) z pieczonymi ziemniaczkami. Pieczone ziemniaki jem bardzo często – można je przygotować bez dodatku tłuszczu, jak i z aromatycznymi przyprawami i oliwą z oliwek.
 
Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Foodbook , mój dzienny jadłospis, wegański

Foodbook w wersji filmowej, w którym opowiadam nieco więcej o wszystkich potrawach – poniżej. Zapraszam!


Mam nadzieję, że i ten foodbook Wam się spodoba. Dajcie znać, czy chcecie oglądać takie dzienne jadłospisy częściej!