Babeczki z czekoladą są świetnym wyborem na wiele okazji. A jeśli można przygotować je w nieco zdrowszym i do tego wegańskim wydaniu? Jeszcze lepiej! Mąka orkiszowa, banany, gorzka czekolada i olej kokosowy to główne składniki, które tworzą te przepyszne zdrowe muffinki z mąki orkiszowej. Są one alternatywą dla podstawowej wersji babeczek, która zazwyczaj bazuje na mące pszennej. Warto poznawać nowe mąki, które często smakiem przewyższają tak dobrze znaną nam mąkę pszenną, a do tego mają o wiele więcej wartości odżywczych. Orkiszowa jest jedną z nich. Uprzedzam, że te babeczki z czekoladą uzależniają (oczywiście w pozytywnym znaczeniu!). Podstawowy przepis pochodzi z książki Niomi Smart, jednak poddałam go drobnym modyfikacjom. Zapraszam na zdrowe muffinki!

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Składniki na babeczki z czekoladą

– 200 g mąki orkiszowej,
–  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
–3 łyżki ksylitolu,
– 50 g gorzkiej czekolady lub dropsów czekoladowych,
–  3 łyżki oleju kokosowego,
– 3 banany,
– 80 ml mleka roślinnego,
–  1 laska wanilii.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj suche składniki w misce (poza czekoladą).
  2. W garnku roztop olej kokosowy. Dodaj do niego ziarenka z laski wanilii, rozgniecione na papkę banany oraz mleko. Podgrzewaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Dokładnie wymieszaj powstałą masę z suchymi składnikami aż nabierze konsystencji ciasta.
  4. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki dodaj do masy.
  5. Przełóż masę do foremek na babeczki (polecam silikonowe) i piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
  6. Babeczki można udekorować czekoladą czy kremem kokosowym, ale świetnie smakują również bez dodatków.

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Babeczki z czekoladą smakują świetnie w połączeniu z kawą czy herbatą. Chociaż nie zawierają cukru, są dość słodkie, a to dzięki dodatkowi ksylitolu i bananów. Dodatek wielu zdrowych składników, które świetnie się ze sobą komponują, sprawia, że tworzą razem pyszne połączenie. Kawałki gorzkiej czekolady świetnie przełamują słodycz ciasta. Dodatkowo muffinki z mąki orkiszowej są bardzo sycące – stanowią idealną słodką przekąskę!

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Przepis na babeczki z czekoladą, wegańskie muffinki, blog lifestylowy

Jakie muffinki lubicie najbardziej? Mam nadzieję, że babeczki z czekoladą w nieco zdrowszej wersji również Wam posmakują!